"Music and silence combine strongly because music is done with silence, and silence is full of music." -Marcel Marceau

Monday, 28 November 2011

Kajian Berkaitan dengan Muzik

Terapi muzik adalah salah satu terapi yang berkesan untuk menyembuhkan beberapa penyakit. Hasil penelitian yang dilakukan oleh Lembaga Aplikasi Muzik di Iran menunjukkan bahawa terapi muzik membantu gangguan mental di kalangan kanak-kanak cacat mental.

terapi muzik boleh meningkatkan rasa percaya pada diri sendiri dan mengawal tindakan hyperaktif di kalangan kanak-kanak cacat mental serta menunjukkan perubahan mental dan perangai yang ketara.

Dr. Ali Zadeh Muhammadi adalah seorang psikologi klinikal menyatakan alat muzik juga mempunyai peranan prnting. Dr. Ali Zaleh berpendapat bahawa kanak-kanak cacat mental tidak boleh diajar dengan alat-alat muzik yang rumit seperti gitar, tapi mesti instrumen yang sederhana dan mudah dimainkan serta cepat menjalin hubungan.

Melalui experimen William Balach, Kelly Bowman, dan Lauri Mohler, dari Pennsylvania State University menunjukkan, tempo muzik dapat membantu dalam mengingati sesuatu dengan lebih berkesan manakala hasil kajian dari Association for Psychological Science, ujian IQ tinggi bagi kanak-kanak yang bermain instrumen muzik atau yang menyanyi.

Dr. George Lozanov, menggunakan muzik klasikal untuk mengajar bahasa, dan didapati pelajar dapat mempelajari 1,000 perkataan sehari dan boleh mengingati. Mendengar "Mozart's Sonata for Two Piano's in D Major" sebelum menduduki peperiksaan pula dikatakan dapat meningkatkan markah kerana mengeluarkan neuron yang menenangkan badan.

No comments:

Post a Comment